Vierailu Körtsialuseen 3.-5.8.2018

Viron 100-vuotissyntymäpäiväonnittelujen yhteydessä  24.2.2018 yhdistyksellemme esitettiin jälleen vierailukutsu kummikyläämme Itä-Viron Körtsialuseen.  Kylä kuuluu nykyisin Viru-Nigulan kuntaan, johon entinen Aseri on liittynyt  1.1.2018.  Kyläilyjä puolin ja toisin on tehty useita 12 vuoden aikana.

Seitsemän matkalaista, Erja, Hannu, Pirkko, Jouko, Kaie ja Rein sekä heidän Guru-koiransa seilasivat perjantai aamuna Tallinnaan, josta oli 130 km:n ajo Narvan tietä perille.

Lauantaina aamupäivällä nousimme Viru-Nigulan kunnan pikkubussiin.  Isännistämme mukana olivat yhdyshenkilömme Ott, Inna sekä kuljettajana Arno.  Reitti kulki Jôhvin kaupungin kautta Illukan kartanoon.  Kuremäen 1891 perustettuun nunnaluostariin sekä lähellä olleeseen terveyslähteeseen tutustuimme kävelyretkellä.  Ajo jatkui Peipsijärven pohjoispäähän Vasknarvaan, jossa joen vastarannalla liehui Venäjän lippu.  Vasknarvan länsipuolella  pulahdimme Peipsijärveen uimaan.  Matkalla Kauksiin ohitimme lukuisia idyllisiä pikkukyliä.  Kauksin ”Super”-rantaan oli rakennettu kestopuisia kävelytasoja pitkin hienohiekkaista rantapengertä.  Lohusuun ja Mustveen välillä nautimme rantamaisemassa lounaan.  Olimme Peipsijärven sipulialueella.  Täältä etelää kohti ajettaessa oli lukuisia kojuja sipulimyyjineen.  Peipsin sipuli on erityinen vanha maukas lajike.

Mustveen kierroksen jälkeen aloitimme paluumatkan sipulipusseinemme.  Siirryimme Körtsialuseen Tudulinnan ja Püssin kautta.  Reilun 200 kilometrin reitin kokemuksia ja maisemia on mukava sulatella kotona.

Lauantai-iltana kokoonnuimme paikallisten kyläläisten kanssa yhteiselle päivälliselle kylän Jäägri Grill-ravintolaan.  Muistolahjat vaihtoivat omistajaa.  Mukava ilta jatkui majoituspaikkamme Veru-majan edustalla paikallisten kanssa seurustellen.

Sunnuntaina aamiaisen jälkeen aloitimme kotimatkan.  26 km ennen Tallinnaa kävimme katsomassa Jägalan vesiputousta sekä ihastelimme Tallinnan TV-tornista maisemia.  Tornin alakertaan oli koottu mielenkiintoinen Viron Neuvostoliiton ajasta kertova näyttely.  Viimeisen yön nukuimme Pirita SPA-hotellissa. Maanantaipäivä kului Tallinnan kauppoja kierrellessä.  Kotona Myrskylässä olimme jo ennen auringonlaskua.  Suuret kiitokset jälleen vieraanvaraisille isännillemme!